Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Gospodar ide na sud u Bari

leave a comment »


IZ DIPLOMATSKOG UGLA

Gospodar ide na sud u Bari

Licitira se oko nastavka procesa u Bariju protiv Gospodara, u nadi da se aktiviranjem optužnice spasi Crna Gora novog povratka Mila Đukanovića na vlast. Ako on opet ne zbriše u imunitet.
– Novo pokretanje optužnice protiv Mila Đukanovića na sudu u Bariju moglo bi da se desi u slučaju da se podnesu novi teški dokazni elementi koji ga terete i za koje bi mogao biti optužen – kaže italijanski novinar Mikele Altamura.
– Arhiviranje njegovog slučaja, kako je potvrdio branilac Enriko Tućilo, nije se desilo zahvaljujući njegovom diplomatskom imunitetu, nego zbog nedostatka čvrstih dokaza protiv njega. Smatram da se ponovno otvaranje ovog slučaja može desiti samo ako iza toga stoji politički dogovor – navodi se.

Nije tačno ni jedno, ni drugo. Gubitak imuniteta je sam po sebi dovoljan za aktiviranje slučaja. Novi dokazi nijesu neophodni, jer nije optužnica arhivirana zbog nedostatka dokaza, već ih sud nije ni razmatrao, zbog Gospodarevog imuniteta, pa je sva ta priča amaterska. Jedini razlog arhiviranja je povratak Mila na mjesto šefa vlade radi državničkog imuniteta i zato kraj njegovog imena stoji "omissis". Ovo je informacija iz prve ruke, dobijena od Tužilaštva za borbu protiv mafije u Bariju, poslije zahtjeva tužioca Šelzija da se slučaj arhivira, jer je Milo, u međuvremenu, povratio državnički imunitet. Tućilovoj priči o "nedostatku dokaza i srpskoj Udbi" treba vjerovati koliko i baronu Minhauzenu, jer dokazi postoje, vrlo su ozbiljni i dokumentovani: razgovori, svjedoci, brojevi računa u bankama, itd. Još veća blamaža je Tućilova priča o "političkim dogovorima", jer su zapadni političari intervenisali uvijek kada je trebalo spasavati njihovog miljenika, zbog problema koje je sa Barijem stvarao njegov "afinitet za (gliser) biznis". Tućilova priča o Vojislavu Koštunici i "nacionalističkim krugovima u Srbiji" je dio napada antisrpskih zapadnih kuhinja, u službi NATO pakta, na lidera koji brani srpske nacionalne interese, pa će prije biti da Enriko izmišlja "teoriju zavjere", jer mu je stalo do masne miloguske koja mu donosi zlatna euro jaja dimljena na duvanskom dimu. Tužilaštvo je smatralo da ima dovoljno dokaza, pa se Milo našao čak prvi na listi optuženih, ali se branio imunitetom. Nešto dokaza je ostavljeno i za samo suđenje. Svako ima svoju taktiku. Ako je Tućilo u pravu, onda neka posavjetuje svog klijenta da ode u Bari, na preliminarno saslušanje, bez imuniteta, pa ako se odande vrati, neka je alal Enriku, iako je to malo vjerovatno, pošto je Kasacioni sud Italije zaključio da je Tućilov branjenik "opasan kada je na slobodi". A što se tiče Enrikovih političkih optužbi na račun Srbije i Koštunice, one pripadaju arsenalu najprljavijih zapadnih srbofoba i nijesu dokaz nevinosti oko šverca cigareta.
U izjavi novinara Lea Sistija tačan je samo onaj dio izjave da tužilac Šelsi ima odriješene ruke da odluči hoće li tražiti aktiviranje procesa, što ne bi još značilo da je on i počeo, jer o tome odlučuje samo sud, na preliminarnom saslušanju, koji može i da odbije zahtjev tužioca, čak i kada ima dovoljno dokaza, ako prosudi da suđenje nije više svrsishodno ili da politički šteti Italiji.
Ali, jedini ishod koji oslobađa Gospodara je suđenje. Imunitet nije potreban nevinome. Ukoliko tako izađe čist, onda je stvar zauvijek završena. Sigurni smo da će on izabrati baš taj put, kao odgovoran čovjek, da na tu temu zapuši usta Medi i kolumnisti.
Otići će u Bari i održati takvu lekciju italijanskim sudijama i Šelziju da će ih biti stid što vjeruju svima osim njemu.
Nije samo jasno što se Đuzepe smireno smješka.

(autor je nekadaŠnji konzul SRJ u Bariju)

http://www.dan.co.me/index.php?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2011-01-20&clanak=264482

Written by Mika

20. januara 2011. u 12:14

Objavljeno u Uncategorized

Postavi komentar