Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

RADIVOJE PETROVIĆ: KLJUČ NAŠE NESREĆE JE U BEOGRADU

leave a comment »


RADIVOJE PETROVIĆ: KLJUČ NAŠE NESREĆE JE U BEOGRADU

subota, 04 maj 2013 12:04

Ko tako bezočno prevari svoje birače, ko tako lako otkine Kosmet, ko tako može da gleda u oči narod i da ga laže ne obećava ništa osim nove prevare

Kad imaš ovakvu politiku i lidere ne trebaju ti neprijatelji. Nije nama kriv ni Brisel, ni Vašington, nije nas izdala Moskva, ključ naše nesreće je – u Beogradu.

Svaki segment takozvanog srpskog pitanja, bilo da je reč o Srbima na Kosmetu, u Hrvatskoj, Srpskoj, Crnoj Gori, ili srpskom ulasku u navodni evropski raj, gde posle dobijanja datuma direktno živimo u blagostanju, nastavlja da se rešava u duhu propale žute politike koja je svoj epilog doživela na lanjskim izborima. Drugo je pitanje što je kontinuitet sa takvom štetočinskom politikom osnova naprednjačke vladavine i politička laž birača istorijskih razmera, za šta će cena kad-tad biti plaćena.

Bez obzira na dirigovane ankete i ispitivanja javnog mnjenja u kojima Srbija postaje bogatija za jednog novog Niksona, De Gola i knjaza Miloša istovremeno. Tako imamo novi srpski politički specijalitet: što je više genijalnih i sposobnih političara, to nam je država siromašnija, zaduženija i kraća – za nekih 15 odsto teritorije.

Velika je dilema može li se uopšte u ovom trenutku govoriti o politici prema Srbima u regionu, kada te politike zapravo i – nema. Jer, kakva je to politika kada u nedavnom susretu u Zagrebu potpredsednik srpske vlade ne insistira na pravima Srba u Vukovaru i ćirilici. Mogu li se graditi odnosi uzajamnog uvažavanja ako se ništa ne pomera nabolje kad je reč o povratku prognanih Srba u Hrvatsku, nadoknadi njihove devastirane privatne imovine, a Srbija na sve to sa najvišeg zvaničnog mesta – ćuti.

Ima li većeg poniženja od onog da se Ivo Josipović sastaje sa svima iz Srbije, osim sa predsednikom Nikolićem, jer ovaj ne zadovoljava neke njemu znane političke kriterijume. Svi mogu, ali Toma još ne. I Srbija i njeni umni lideri pristaju na to. Iz Srpske je vlastima u Beogradu već stiglo nekoliko upozorenja sa najviših i najumnijih mesta da se ne petljaju u stvari ovog entiteta, jer kako je počelo i kako se najavljuje, Srbi okupljeni oko Banjaluke strahuju da im Srbija ne ponudi pomoć kao i sunarodnicima na Kosmetu. Lideri kosmetskih Srba dobili su, uz to, podršku Dodika, u susret dogovorima sa Beogradom pre nekoliko dana, što stvara nepodeljen utisak da se Srbi organizuju protiv političkih lidera u Beogradu, očekujući da bi tom pokretu mogle da se pridruže i patriote iz matice, samo dok se dogovore.

Nisu u nezavidnoj situaciji samo Srbi u Mitrovici i enklavama, isti osećaj muči i one u Podgorici i Pljevljima, i one u Srpskoj, i one malobrojne u Hrvatskoj i mnogobrojne koji bi da se u tu istu Hrvatsku vrate, ili makar spasu imovinu, svaki od tih srpskih velikomučenika oseća – izdaju.

U ime čega? Kažu nam, da bismo mi ostali bolje živeli, da bismo brže stigli u Evropu i Evropa kod nas, obećavaju i opet, što bi rekao pesnik "dobra zemljo moja, lažu". Dve trećine građana Evropske unije ne veruje u opstanak EU u sadašnjem obliku, pokazuje najnovije istraživanje Evrobarometra, statističkog organa EU, obavljeno u šest ključnih država Unije. Ignasio Toreblanka, rukovodilac istraživanja, rekao je i ovo: "Građani su suočeni sa činjenicom da se interesi njihovih nacionalnih država žrtvuju za dobrobit projekta čiji je opstanak, ili uspeh, krajnje neizvestan." Svaka sličnost sa onima u Srbiji, kojima mozgovi još nisu isprani je – namerna.

Otišlo Kosovo ili ostalo, sa ovima dobrog života nema. Ko tako bezočno prevari svoje birače, ko tako lako otkine Kosmet, ko tako može da gleda u oči narod i da ga laže ne obećava ništa osim nove prevare. I potvrdu teze da su Srbi za svoj jad i nesreću najbolji majstori.

Izvor Vesti, 03. 05. 2013.

Advertisements

Written by Mika

5. maja 2013. u 11:33

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: