Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Oštra debata u Kongresu SAD: Sever ostaviti Srbiji!

leave a comment »


Oštra debata u Kongresu SAD: Sever ostaviti Srbiji!

VAŠINGTON – Komitet za spoljne poslove Kongresa SAD održao je debatu na kojoj su izneta različita viđenja situacije u Srbiji i na Kosovu, pri čemu je predstavnik Stejt departmenta Džonatan Mur morao detaljno da obrazloži stavove američke administracije.

Na dvočasovnoj sednici čiji je naziv bio "Kosovo i Srbija: Put ka miru", predstavljeni su stavovi članova Komiteta, Stejt departmenta, kao i predstavnika proalbanskih nevladinih organizacija, dok je srpske stavove predočio vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

Posebno su oštri i temeljni prilikom postavljanja pitanja bili predsedavajući odbora republikanski kongresmen iz Kalifornije Dejna Rorabaker i njegov stranački kolega iz Teksasa Ted Po.

Oni su tražili da im predstavnik Stejt departmenta Džonatan Mur precizno obrazloži sve stavove administracije, kao i buduće poteze koje će ta institucija u vezi pitanja Srbije i Kosova činiti.

Tako je Rorabaker u jednom trenutku zapitao ovog funkcionera Stejt departmenta da mu kaže više o prošlonedeljnom sporazumu iz Brisela, posebno se interesujući za tačku sporazuma po kojoj je Kosovskim bezbednosnim snagama zabranjeno da uđu na sever Kosova.

"KFOR i NATO su tu i mi imamo poverenje u njih", kratko odgovorio je Mur, ne pominjući poimenice kosovske snage.

Rorabaker nije bio zadovoljan tom vrstom odgovora, pa je ponovio pitanje, pitavši "jel to znači da (kosovske bezbednosne snage) nemaju pristup" na šta je predstavnik američke diplomatije ipak odgovorio sa "da, tako je".

Kongresmen iz Kalifornije, koji je prilikom proglašenja kosovske nezavisnosti bio pristalica tog procesa, sada je u svom uvodnom govoru naglasio da je to uradio zbog "prava na samoopredeljenje" koje se pominje i u američkom Ustavu.

On je, međutim, kazao da se sada zalaže i za davanje istog prava kosovskim Srbima sa severa, koji u ogromnom procentu ne žele da žive na nezavisnom Kosovu.

"Zašto terate Srbe sa tih prostora da na silu budu deo nezavisnog Kosova", upitao je Rorabaker predstavnika Stejt departmenta.

Pošto je dobio odgovor u kome je Mur govorio o vladavini prava na Kosovu, Rorabaker ga je prekinuo rečima "vi iz Stejt departmenta često volite da govorite filozofski".

"Vi ovde pričate o nekoj vladavini prava kao rešenju za narode koji su stotinama godina u neprijateljskom odnosu. Zašto ne pustite da se taj problem reši tako što bi Srbi sa severa prišli Srbiji, a Albanci iz Preševske doline Kosovu", rekao je Rorabaker.

Kongresmen iz Teksasa Ted Po, koji je i predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, takođe nije bio blagonaklon prema zvaničniku Stejt departmenta.

On je prvo pohvalio prošlonedeljeni sporazum iz Brisela, ocenivši da je to dobar početak, istovremeno pozvavši evropske lidere da odobre početak pristupnih pregovora Srbije i EU.

Po je ukazao da se na Kosovu krše ljudska prava Srba, kao i da je uništeno više od 150 crkvava i srpskih groblja.

Kada je Mur završio svoje izlaganje u kome je se založio za pomirenje Srbije i Kosova, uz reči da to ne znači podelu ili razmenu teritorije, kongresmen Po ga je upitao kakve podatke ima Stejt department o tome dokle je stigla istraga o "Žutoj kući" i trgovini organima.

Mur je počeo prilično uopšteno da odgovara da američka administracija ozbiljno uzima sve optužbe za ratne zločine, ali ga je kongresmen Po ubrzo prekinuo potpitanjem "odgovorite mi konkretno – dokle se stiglo, jel neko ispitan ili se ta istraga nikada neće završiti".

Mur je tada potvrdio da Stejt department prati istragu i da bi rezultati mogli da se očekuju sledeće godine, dodavši da će za detaljnije informacije morati da vidi u Stejt departmentu i da će obavestiti Kongres o tome.

Suprotne stavove od predsedavajućeg Rorabakera i kongresmena Poa izneo je demokratski kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, koji je poznat kao blizak stavovima Kosova, a jedna ulica u Peći je dobila i njegovo ime.

On je rekao da se ne slaže sa menjanjem granica na Kosovu, ocenivši da sporazum iz Brisela predstavlja "jasan signal nade za ljude koji žele mir i prosperitet u EU".

Engel je čestitao kosovskom premijeru Hašimu Tačiju i premijeru Srbije Ivici Dačiću na dogovoru, rekavši da je srpski predsednik vlade pokazao "pragmatizam i viziju".

Kongresmen iz Njujorka se založio i da EU ponudi Kosovu "jasan evropski put", kao i da ga treba uključiti u NATO alijansu.

"Kosovo je prema istraživanjima Galupa država u Evropi čiji su stanovnici najviše proamerički raspoloženi", ocenio je Engel.

Na saslušanju u kongesnom odboru, govorila je i Širli Diogardi iz Albansko-Američke civilne lige, koja je za briselski sporazum rekla da je "brza popravka koja ne donosi pravo rešenje".

Vašingtonski analitičar i srpski aktivista Obrad Kesić takođe se obratio odboru, ponovivši pitanje kongresmena Rorabakera zašto američka vlada odbija podelu Kosova.

Takođe, on je rekao i da je skeptičan prema prošlonedeljenom sporazumu, zapitavši se zašto su svi sem Srba na prostoru bivše Jugoslavije imali pravo na samoopredeljenje.

Saslušanje u Komitetu za spoljne poslove Kongresa bilo je i kao sve sednice tih kongresnih tela, otvoreno za javnost, ali u publici, sem predstavnika kosovske dijaspore nije viđen veći broj aktivista srpske

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/vesti/glas-javnosti-25-04-2013/ostra-debata-u-kongresu-sad-sever-ostaviti-srbiji

Advertisements

Written by Mika

25. aprila 2013. u 15:46

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: