Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Trifkovic o Hagu (SRNA)

leave a comment »


Udruženi zločinački poduhvat – politička kategorija

29/11/2012 11:45

BANJA LUKA (SRNA) – Oslobađajuća presuda bivšem komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ Ramušu Haradinaju politička je odluka, jer Haški tribunal sudi po političkim parametrima, čije je najzlokobnije oličenje doktrina udruženog zločinačkog poduhvata, koja je neprimjenljiva za bilo koga drugog, osim za Srbe, rekao je Srni analitičar Srđa Trifković.

– Slučaj Haradinaja, kao i Nasera Orića i dvojice hrvatskih generala /Gotovine i Markača/, pokazuje da primena doktrine udruženog zločinačkog poduhvata isključivo zavisi od političke volje Haškog tribunala – rekao je Trifković.

Trifković je istakao da nema sumnje da bi neki Srbin, ukoliko bi bio optužen za zločine za koje je bio optužen Haradinaj, bio osuđen na osnovu doktrine o udruženom zločinačkom poduhvatu.

– Za postojanje krivice u slučaju Srba, kao što smo se uverili u procesima Brđaninu, Krstiću i drugima, nije čak potrebno ni dokazati direktnu komandnu odgovornost, ni nameru da se zločini počine, ni učešće u njima, pa čak ni formalno planiranje i dogovaranje sa drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu – naglasio je Trifković.

On je rekao da ono što je zločin za jedne nije zločin za druge, jer je politički kontekst, a doktrina udruženog zločinačkog poduhvata je izrazito politička, a ne pravna kategorija, bitno drugačiji.

Trifković je istakao da su ubistva i nestanci svjedoka u slučaju Haradinaja obezbijedili da optužnica, čak ni po principu lične odgovornosti za konkretne zločine, nije mogla da opstane.

– Nije mogla da opstane, jer je od početka namera Haškog tribunala bila da i Hrvatsku i kosovske Albance opere od svake individualne ili kolektivne krivice – istakao je Trifković.

Trifković je naglasio da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Gotovini i Markaču Hrvatska kao država, ali i pokojni hrvatski predsjednik Tuđman, abolirani od svake krivice.

– S obzirom na to da je od početka i operacija `Oluja` i projekat kosovskog otcepljenja bio pre svega američki državni projekat, a da su SAD glavni spiritus movens u pozadini Haškog tribunala, bilo je prosto nezamislivo da će biti osuđeni počionioci zločina nad Srbima, jer bi time indirektno bila terećena i globalana supersila, čija je politička volja, pare, pa i vojna pomoć stajala u pozadini oba projekta od samog početka – istakao je Trifković.

Haški tribunal danas je oslobodio Haradinaja. Vijeće je zaključilo da Haradinaj nije kriv ni po jednoj tački optužnice za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem zlostavljanja kosovskih Albanaca, Srba i Roma 1998. godine u logoru OVK u Jablanici.

Oslobođeni su i bivši komandanti takozvane OVK-a Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj.

(SRNA)

Advertisements

Written by Mika

29. novembra 2012. u 15:58

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: