Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Haški tribunal

leave a comment »


Haški tribunal

Haški tribunal je mrtav. On 16. novembra 2012. nije umro, nego je uginuo.

Ponekad i najveće nepravde donesu nešto dobro. Stradalnicima i mučenicima u najtežem času ostaje istina. Srbija je danas – tri dana poslije presude žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom su Gotovina i Markač oslobođeni svake krivice za ubistvo 1.980 Srba, uglavnom civila, i izgon četvrt miliona građana Hrvatske za samo stotinak sati, što je najveće etničko čišćenje u Evropi od sredine 20. vijeka do danas – još uvijek u šoku. Podsjeća na čovjeka koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio ruku i sada preživljava one jezive trenutke koji ga dijele od mračnog ali spasonosnog samozaborava nesvijesti. Među osuđenima Haškog tribunala danas nema hrvatskih zločinaca koji su ubijali Srbe. Musliman se neki tamo po svojoj nesreći, radi lažne ravnoteže još i našao, kao i poneki neznani Albanac. Odnos je 1.100 dosuđenih godina Srbima, prema manje od 40, koliko je najviše dosuđeno drugom narodu za zločine prema njima. Haški tribunal je od početka organizovan na osnovama predrasude o srpskoj političkoj i istorijskoj krivici. Srpski zločini su od samog početka kvalifikovani drugačije nego zločini drugih naroda. Presude su donošene krajnje pristrasno. Dovoljno je spomenuti samo sramotne presude Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju. Haški tribunal je omogućio prelivanje te sramote na nacionalni novo. Treba samo sagledati kako su sudovi Bosne i Hercegovine različito kvalifikovali iste zločine i kako Srbi robijaju jedan i po milenijum a Muslimani trideset godina (i to ne za zločine ulinjene nad Srbima). Tokom proteklih dvadeset godina od sudija i tužilaca tribunala smo svašta čuli. Pročitali smo kako sa zadovoljstvom prenose pozive političara da im opozicionara „odvedu i više ne vraćaju”. Čuli smo kako su ponosno primali platu dok su im svjedoke ubijali. Kako su za nepoštovanje suda osuđivali onog ko nagovijesti identitet svjedoka (ako je Srbin), a oslobađali poslije višestruke pogibije svjedoka (kada je Albanac). Osvjedočili smo se o pamet i nemoral sudije koji je pitao predsjednika Republike Srpske Krajine zašto se Srbi nijesu iselili u Srbiju kada im je smetao ustav koji je u Hrvatskoj donesen 1990. godine. Sudije iz Sjedinjenih Država imali su obraza da sude Haškom tribunalu, u vrijeme kada njihova država zahtijeva od svojih saveznika da se obavežu kako nikada neće predati američkog državljanina nekom međunarodnom sudu! Sud je zasnovan na istorijskoj montaži, jedna od ekspertkinja im je podnijela analizu srpskog nacionalizma koja se značajno razlikovala od njenog nešto ranije odbranjenog doktorata. Sud je strahovladu NDH, kada je ubijeno najmanje pola miliona Srba, nazvao zločinom – ali je zato masakr u Srebrenici proglasio za genocid…

Presuda Gotovini i Markaču ujedinila je Srbe. Presuda je, međutim, nema sumnje, donijela istinu. Haški tribunal je ovom presudom napustio pseudojugoslovenski pristup „ravnoteže krivice”. Dakle on više ne tvrdi da je univerzalan i pravedan, da je preduslov za bolju budućnost. On više ne prikriva stvaranje nacionalnih država i etničko čišćenje i ne podstiče raspad Srbije i ukidanje Republike Srpske. To ne čini, zato što on, u stvari, više ne postoji. Haški tribunal je prošlog petka „ubijen”. Njega je ubio njegov tvorac – Sjedinjene Američke Države. Umjesto neke prevarne kazne, nakon čijeg bi izricanja optuženi bili oslobođeni (pošto su u pritvoru već odležali kaznu) i tihe prekvalifikacije presude iz „zajedničkog zločinačkog poduhvata” u „saobraćajni prekršaj”, sudije iz SAD, izuzetno nezavisne Jamajke, te samostalne i nepristrasne Turske, preglasale su svoje kolege i kaznu od četvrt vijeka preinačili u nevinost! Motivi za takvu odluku su nepozanti, ali ako nije riječ o iracionalnom rasizmu i bolesnoj mržnji, a mislim da nije, onda se radi o brizi za ishod tužbe koju su u SAD protiv kompanije penzionisanih američkih oficira i činovnika, što je naoružavala i obučavala hrvatsku vojsku, podnijeli naši prognanici. Haški tribunal je tako pogubljen zbog male opasnosti od plaćanja milijardi dolara odštete i moguće sramote za SAD koje su bombardovanjem i logističkom podrškom bile strana učesnica u ratu.

I to je istina. U Haškom tribunalu neće, kako su se nadali, biti napisana istorija koju će morati da uče srpska djeca. U tom kondomu američke i njemačke imperijalne politike nije se dogodilo ništa važno. Jedino što je loše predstavlja činjenica da su sramotnim odlukama suda suštinski rehabilitovani svi, ne samo srpske političke vođe, već i desetine ubica Srba, Hrvata, Muslimana i Albanaca, povrijeđene su, po ko zna koji put, sve žrtve.

Pi­še – Čedo­mir An­tić

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2012-11-19&clanak=356264&naslov=Ha%B9ki%20tribunal

Advertisements

Written by Mika

19. novembra 2012. u 16:47

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: