Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Одлука да се Радовану Караџићу не одобри поновно с аслушање не одговара нормама Хашког трибунала

leave a comment »


Одлука да се Радовану Караџићу не одобри поновно саслушање не одговара нормама Хашког трибунала

Григориј Соколов 6.09.2012, 14:40
<img width="20" height="20" src="cid:image011.png
Фото: EPA

Током суђења генералу Ратку Младићу, дошло се до нових подробности у вези са бившим лидером босанских Срба Радованом Караџићем, који је такође оптужен за ратне злочине. Хашки трибунал одбио је могућност поновног саслушања у том случају. Према речима одбране, суд је прекасно добио документе који доказују невиност Караџића. Судско веће Трибунала је саопштило да је окривљени имао сасвим довољно времена да се упозна са предметом, и да зато поновно саслушање нема смисла.

Овај случај је за „Глас Русије“ прокоментарисао стручњак за међународно право, др Александар Мезјаев:

Одлука о одбијању поновног саслушања није неочекивана. По мом мишљењу, она не одражава оне правне норме које треба да примењује суд. По мојој евиденцији, суд је права Караџића нарушио већ 58 пута. У неким случајевима, суд једноставно не може, а да не прихвати ову чињеницу.

Али, судије су смислиле нову формулу и признале да је било нарушавања, али то не носи никакве последице за окривљеног. Мислим да формулацију чак нема потрбе коментарисати. Истина, мислим да постоји могућност да ипак дође до саслушања. Али, до тога ће вероватно доћи тек када то буде потребно самом Трибуналу. На пример, са циљем да продужи свој рад. Сада постоје две паралелне судске структуре: Међународни Трибунал за бившу Југославију и Међународни резидуални механизам за управљање Трибуналом, којем се сада постепено предају свим случајеви. Али постојаће и један број органа ће наставити да раде паралелно. А с обзиром на чињеницу да је председник и једне и друге судске инстанце тј оба Трибунала једна те иста особа, може доћи до апсолутно разних комбинација. Што се ефикасније Караџић буде бранио, више нарушавања треба очекивати.

Већ сада неки потези Караџића изазивају дивљење Александра Мезјева:

Прво, чињеница да је Радован Караџић позивао као сведоке заштите, прилично јединствене личности. Конкретно, то је на пример бивши амерички председник Бил Клинтон, као и неки од међународних посредника, али и значајне фигуре током рата у Босни: Ејуп Ганић, Харис Силаијџић. Ово говори о томе да се Караџић не плаши истине. Одбијање ове, горепоменуте господе да се појаве пред судом, сугерише да се истине боји сам Трибунал.

Али хипотетички, ако се ови људи заиста појаве на суду, одбрана Караџића ће бити јединствена. Обично, окривљени позива као сведоке заштите оне који су на његовој страни. Али, Караџић позива оне који се непријатељски осносе према њему . Дакле, овде се мора изразити поштовање и дивљење, са обзиром на то колико је храбро спреман да се брани.

Чули сте мишљење стручњака за међународно прав, др Александра Мезајева, поводом одбијања Хашког Трибунала да понови саслушање Радована Караџића.

http://serbian.ruvr.ru/2012_09_06/odluka-da-se-radovanu-karadzicu-ne-odobri-ponovo-saslusanje-ne-odgovara-normama-haskog-tribunala/

Advertisements

Written by Mika

6. septembra 2012. u 11:45

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: