Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Sve mangup do akademika

leave a comment »


IZ DIPLOMATSKOG UGLA

Sve mangup do akademika

U filmu „Šešir profesora Koste Vujića”, prema romanu Milovana Vitezovića, u režiji Zdravka Šotre, prikazano je plemenito lice srpskoga naroda, za razliku od onoga koje obično viđamo u našim „evropejskim” ili stranim filmovima a la Anđelina Džoli, u kojima se ekstremne situacije i negativni izuzeci uopštavaju i prikazuju kao karakterna osobina cijelog naroda, svodeći nas na sliku kakvu već dvije decenije stvaraju o nama evroatlantisti služeći se onim što se u psihologiji naziva „projekcijom”, odnosno projektovanjem svojih ružnih osobina na drugoga, uz optuživanje tog drugoga za te ružne osobine.
U filmu nema ni kapi krvi, nijedne jedine psovke, a ipak se gleda, bez daha, od početka do kraja, priča o Kosti Vujiću, profesoru njemačkog jezika u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu, koji je bio „najoriginalniji profesor devetnaestog vijeka”, po riječima akademika Mihajla Petrovića, njegovog učenika.
Kosta Vujić je vodio nevjerovatan razred za ponos Srbije u kome su bili Mihailo Petrović – Mika Alas, Jovan Cvijić, Pavle Popović, Jakov Jaša Prodanović, Milorad Mitrović, Milutin K. Dragutinović, Ljubomir Stojanović i drugi, koji će postati istorijsko ogledalo epohe, kao akademici, profesori, ministri, političari, „sve mangup do akademika”, da parafraziramo omiljenu rečenicu profesora Vujića „sve mangup do mangupa” koju je izgovarao kada ih je s ljubavlju prekorijevao. Film je pun mudrih riječi, vrcavih i duhovitih replika, blage ironije ni blizu granice uvrede, u kojima se srpstvo uzdiže do najviših civilizacijskih vrijednosti, pa Vujić kaže direktoru škole Đuri Kozarcu, braneći svoje đake: „Oni su naučili da misle… Čitaju – dakle misle – dakle i rade – dakle… To je generacija za budućnost! Učiti – misliti – raditi… Nešto mi govori, gospodine direktore, da će se u budućnosti i o vama i o meni znati samo po tome što smo bili njihovi profesori”. A učenicima: „Neću vam reći: pred vama je istorijska prilika koju morate iskoristiti, jer tu priliku morate sami stvoriti”. Zato je Kosta Vujić bio profesor učenicima bez kojih se u Srbiji nije mogla sastaviti nijedna vlada onog doba.
Ovaj film za razvedravanje Srbije je jednako oduševio sve generacije, a prema reakcijama mladih vidi se da i oni više vole, kao i Vujićevi đaci, da znaju, nego da budu „in” i „kul”, da više vole da budu vrednovani po onome što jesu i što umiju, nego po onome što imaju, ako išta imaju, odnosno po „firmiranoj robi”. Ta njihova reakcija uliva nam nadu da i danas, tu negdje, postoji neki „razred”, za koji još ne znamo i koji još nije imao svoju priliku, a koji će na nacionalnim i evropskim vrijednostima graditi Srbiju i Crnu Goru budućnosti.
Nažalost, savremena Srbija i Crna Gora, koju su nam stvorile današnje vlasti, sve su samo ne ideal za bilo koga. U njima umni i mladi duhovi ne mogu da izrone iz baruštine iskrivljenih vrijednosti u koju su nas uglibili naši nakaradni, „tranzitni” evropejci kojima ništa svoje nije sveto, od Kosmeta na ovamo, pa ni stvaranje mladih generacija koje misle. Jer da nije tako, ne bi uvodili školu po Bolonjskoj deklaraciji, koja ne školuje učenike koji misle, kao đaci profesora Vujića, već homokretene bez korijena, a to čine oni koji mrze mlade i što je još gore, zavide im i plaše ih se. Jer, ko misli – shvata, a ko shvata – pravi probleme vlastima, naročito ako je mlad i buntovan, što je pozitivno i svojstveno mladosti.
Valjda će ovaj film biti prikazan i u Crnoj Gori, uprkos tome što predstavlja lijepu i ponosnu Srbiju, pa se ne uklapa u „projekciju” o Srbima koju stvaraju Krivomozgić i Miško Ideolog.
(Autor je nekadašnji generalni konzul SRJ u Bariju)

Pi[e> Dragan MRAOVI"

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2012-03-01&clanak=321901

Advertisements

Written by Mika

1. marta 2012. u 17:58

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: