Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

TADIĆ DAJE KRALJEVSTVO ZA KONJA

leave a comment »


ŠTA SRBI SA KOSOVA KAŽU O REFERENDUMU I DRŽANJU BEOGRADA: TADIĆ DAJE KRALJEVSTVO ZA KONJA

četvrtak, 26 januar 2012 09:47

Ničić kaže da su mu predstavnici vlasti u Beogradu priznali da je „puštanje EULEKSa na Kosmet bilo velika greška“

Radovan Ničić, predsednik Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije: Tražimo da Srbija raspiše republičke izbore i na KiM
Konferenciju srpskih lidera u beogradskom medija centru otvorio je Radovan Ničić, predsednik Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije, koji je izrazio zabrinutost zbog posredno dobijene informacije da zvanični Beograd neće Đurđevdanske izbore raspisati i na Kosovu i Metohiji. On je takav „eventualni potez vladajuće koalicije u Beogradu“ okarakterisao kao „izuzetno poguban i štetan po interese, ne samo kosmetskih Srba, već države Srbije u celini“.

Ničić je ponovio zahtev da se predstojeći izbori raspišu i na teritoriji KiM – istovremeno na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. I stav Skupštine Zajednice opština KiM da je raspisivanje izbora i za pokrajinsku skupštinu KiM potrebno i neophodno Republici Srbiji!

Ničić se posebno osvrnuo na učestalost i snagu napada na kosmetske Srbe koji stižu iz Beograda. Otkrio je da su mu predstavnici vlasti u Beogradu – u internim razgovorima – priznali da je „puštanje EULEKSa na Kosmet bilo velika greška“. Pritom je procenio: da ta vlast u budućnosti više neće imati kome da prizna da je sadašnji njen angažman protiv sunarodnika na Kosmetu takođe jedna velika i teško ispravljiva greška.

Dr Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine Zajednice opština KiM: Boris je naš Ričard Treći – daje KiM za „konja“ virtuelne kandidature za EU
Dr Marko Jakšić je informisao prisutne da je 24. januara održan sastanak predsednika opština i odborničkih grupa sa severa Kosmeta i da je na tom sastanku izraženo apsolutno jedinstvo povodom referenduma i da je Sretenje odabrano kao dan za referendum zbog simbolike koju taj praznik ima u srpskom narodu. Naglasio je da su iza referendum stali i članovi Demokratske stranke iz Leposavića, Zvečana i Kosovske Mitrovice kao i članovi G17!

Jakšić je optužio zvanični Beograd da je politički apsolutno na liniji Prištine, Brisela i Vašingtona. Posebno se osvrnuo na Tadićevu ponudu od 4 tačke za koju je rekao da nije drugo do prihvatanje Ahtisarijevog plana, koji je već šest puta odbacivan u Savetu Bezbednosti OUN i bio odbijen i na „Bečkim pregovorima“.

Jakšić je odnos predsednika Srbije prema Kosmetu uporedio sa držanjem Ričarda III iz čuvene krilatice „Dajem kraljevstvo za konja“. Tadić daje Kosovo u Metohiju – upozorio je Jakšić – za „konja“ virtuelnog saveza Srbije sa EU. On je u tajnim pregovorima sa državama tzv Kvinte – radi dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU – već obećao, otkrio je Jakšić, dve stvari koje bi realizovao odmah nakon izbora: neposredni i stalni kontakt sa Tačijem i uspešno rešavanje pitanje sukcesije (između Beograda i Prištine).

Tadić je kod zemalja Kvinte za „pitanje sukcesije“ – ukazao je Jakšić – već delegirao šefa svog kabineta Miodraga Rakića a Tači – „gospodina Dukađina“.

Jakšić je ponovio da institucije Republike Srbije na severu Kosmeta i Ahtisarijev plan nikako ne mogu zajedno i da je to razlog zbog čega Tadić ne prihvata Sretenjski referendum, a samim tim ni održanje institucija države Srbije na severu Kosmeta. Ukazao je da i srpski narod i „južno od Ibra“ traži i insistira na organizovanju republičkih izbora i u tim delovima Kosmeta. Peticiju kojom se upravo to traži, kako je rekao, već je potpisalo 10 000 Srba. Potpisivanje se nastavlja, a zahtev će biti predat predsednici Narodne Skupštine Srbije i predsedniku Republike.

Vlast iz Beograda, podvukao je Jakšić, sada čini sve ne bi li disciplinovala kosmetske Srbe. Posebno se u tom svetlu osvrnuo na tzv. reorganizaciju u Ministarstvu za Kosmet gde će biti otpušteno pedeset ljudi. Dodao je da su srpski delovi Kosmeta i po 12 sati bez struje i da se -zbog globa na tzv. prelazima – u centralnu Srbiju ide brdskim i planinskim putevima koji su i leti teško prohodni a kamo li zimi.

Jakšić je takvo držanje vlasti u Beogradu prema svom narodu nazvao „skaradnim i duboko nemoralnim“.

Srpski narod Kosmeta se, kako je rekao, gnuša Tadićeve namere da otvori „crvenu telefonsku liniju“ sa Tačijem dok se iz Moskve poteže pitanje Tačijeve krivične odgovornosti za trgovinu ljudskim organima i niz drugih zločina čiji je bio nalogodavac i inspirator.

Na pitanje novinara B92 – od koga je saznao za Tadićeve dogovore sa zemljama Kvinte, kad ih je sam nazvao „tajnim“, Jakšić je odgovorio: „Kako postoji slobodni novinarski istraživački rad, tako postoji i slobodni politički istraživački rad“. Pri tom je ukazao da je pomenutu informaciju dobio iz „dvanaest izvora bliskih Prištini“ koje nije hteo da otkriva. Na molbu Prvog kanala ruske državne televizije da se osvrne na „optužbe vlasti da ima stan u Londonu“, Jakšić je odgovorio da taj „iznišljeni stan poklanja onima koji su ga izmislili, to jest, Đilasu“.

Ljubomir Kragović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM: Tadić u Skupštini nema većinu da obori referendum
I predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, Ljubomir Kragović, podržao je održavanje Srtenjskog refernduma. Optužio je vladu Srbije da je kriva za ukidanje 12 srpskih lokalnih samouprava na Kosmetu i da je predstojeći referendum neophodna brana daljem propadanju kosmetskih Srba. Kragović je podvukao da bi Srbi sa Kosmeta odustali od referenduma da je tako nešto od njih zatražila Narodna Skupština Srbije, ali da je Tadić povodom Kosmeta ne saziva jer je bio svestan da nema većinu da obori referendum.

Kragović je ocenio da trenutna vlast nema uporište u narodu i da se svela na „vođenje privatne politike predsednika Republike a da premijer nije ni zainteresovan za Kosmet i sudbinu kosmetskih Srba uopšte.

On je delovanje Borka Stefanovića e okarakterisao kao poražavajuće i kao „podložno Kuperovim ucenama“.

Srbi sa Kosmeta – istakao je Kragović – referendumom traže ostvarivanje osnovnih ljudskih i građanskih prava podjednako sa ostalim građanima Srbije: da biraju i budu birani. Referendumom poručuju Tadiću da nema prava da ne raspiše izbore i na Kosmetu, kao i da je postojanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju nepotrebno i štetno.

Kragović je, u nastavku izlaganja, negativno ocenio rad ministra za KiM Gorana Bogdanovića i državnog sekretara Ministarstva za KiM Olivera Ivanovića. Za prvog je rekao – osim što je izgradio put ka svom selu koji još nije platio – da nije ništa drugo dobro uradio na Kosmetu. A državnog sekretara je ocenio kao lice koje je određeno da mu opis posla bude „samo vršenje pritiska na lokalnu srpsku samoupravu na Kosmetu“.

Kragović je najavio sednicu Odbora za KiM povodom referenduma na severu Kosmeta.

Dr Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije: Državu čini narod, a ne samo Tadić sa svojim „medicinarima“ i lošim muzičarima
Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije dr Milan Ivanović saopštio je da na severu KiM vlada „apsolutno jedinstvo naroda i lokalne samouprave“. Naglasivši da se to – zbog medijskog mraka – ne može ni čuti ni videti u centralnoj Srbiji. Prema njegovim rečima, „za Srbe sa Kosmeta put do medija je zakrčen sa devetero vrata, devet brava i devet ključeva“.

Ivanović je optužio državne medije da – i kada puštaju izjave predstavnika Srba sa Kosmeta – to namerno rade nesrazmerno u odnosu na stavove koji se u tim istim medijima iznose protiv njih. Ivanović je ocenio da tzv politika “i Kosmet i EU“ nema nikakvu težinu i da je njen pravi naziv -“Vlada nema alternativu“.

Ivanović je optužio Vladu Srbije da politikom ukidanja državnih institucija na severu Kosmeta gura sunarodnike na Kosmetu u priznavanje ROSU, šiptarskih carinika na Jarinju i Brnjaku, šiptarskih ličnih karata i diploma. U stvari: da ih gura u priznavanje albanske države i institucija.

Ivanović je ocenio da skepsu u nameru vlasti da očuva Kosmet u okviru države Srbije izazivaju Dačićevo priznanje – „da se ne lažemo, od nas se traži priznanje Kosmeta“ – Rikerovo insistiranje na „dobrosusedskim odnosima“ sa Tačijevim Kosovom i stav Evropskog parlamenta da Srbija treba da „započne povlačenje sa severa Kosmeta“.

On je optužio republičku vlast za nečuvenu hajku na kosmetske Srbe koje naziva kriminalcima i „samozvancima“. Takođe, za optužbe da je je Sretenjski referendum „iniciran iz stranačkih centrala“, a tobože nisu odraz želja naroda.

Ivanović je odbacio optužbe vlasti u Beogradu da će se realizacijom referenduma izazvati reakcija međunarodne javnosti i navodno produbiti kriza, te da je i samo organizovanje referenduma protivustavni čin.

I on je okupljenim novinarima predočio da je na sastanku predsednika opština i odborničkih grupa (24. januara) – od 91 prisutnog iz svih političkih partija – čak 90 glasalo za organizovanje referenduma! Što znači: da samo jedan srpski predstavnik nije glasao za referendum, ali – i on samo zato što je bio za postavljanje drugačijeg referendumskog pitanja.

Ovo znači, podvukao je Ivanović, da povodom referenduma postoji „apsolutno jedinstvo naroda“.

Referendum, ukazao je Ivanović, može biti „samo argument plus vlastima ako istinski žele da brane Kosmet a ne da Srbe podvedu pod vlast Prištine“.

Ivanović je istovremeno podvukao da se referndumom šalje poruka Beogradu da „državu čini i narod, a ne samo predsednik koji u svom okruženju, kao glavne savetnike, ima samo nesvršene medicinare, loše muzičare i decu loših muzičara koji su dobri samo u savetovanju oko biznisa, ali ne i povodom ozbiljnih državničkih poslova“.

Podsetio je da je kosmetske Srbe ova vlast terala da izađu na prethodne šiptarske izbore, što su oni odbili, a pokazalo se da su bili u pravu. Rekao je da se Sretnjskim referendumom ponovo dokazuje da je Kosmet u Srbiji i da Srbi sa Kosmeta brane Ustav države Srbije.

Ivanović je optužio predsednika Tadića da – dok svet pokreće istrage protiv Tačija – on svojim akcijama čini sve da ga amnestira i vrati u politički život. Naglasio je da će referendum biti ocena pregovora koje je Borko Stefanović vodio sa Editom Tahiri bez predstavnika Srba sa Kosmeta i bez saglasnosti i učešća srpske opozicije.

Izvor Fakti, 25. 01. 2012.

Advertisements

Written by Mika

26. januara 2012. u 17:30

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: