Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Štrbac: Šamar za politiku Hrvatske

leave a comment »


Štrbac: Šamar za politiku Hrvatske

B92 – 15.04.2011 21:49

BEOGRAD – Direktor dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocjenio da presude hrvatskim generalima predstavljaju "šamar za politiku Hrvatske".

Štrbac je gostujući u Vijestima B92 izjavio da će presuda hrvatskim generalima istaći neophodnost "revizije hrvatske istorije".

Tribunal će uputiti poziv pravosuđu u Hrvatskoj i regionu da se i ostali članovi tog udruženog zločinačkog poduhvata procesuiraju.

"Presuda, takođe, mora i da neminovno navede Evropsku uniju na preispitivanje toga da li je Hrvatska sa ovako teškim teretom spremna da uđe u zajednicu demokratskih država, a biće i jak vjetar u leđa kontratužbi Srbije za genocid nad Srbima do 1991. do 1995. godine", kazao je Štrbac.

Štrbac je istakao da je najvažnija kvalifikacija presude sadržana u definisanju krivičnog djela kao udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman i koje je sprovedeno u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz Kninske krajine.

"Presuda ide u dva smjera, u prvom je usmjerena ka osuđenim generalima, koji će ispaštati, a u drugom prema hrvatskoj državi, posebno rukovodstvu koje je napravilo tu državu", naveo je Štrbac.

On je ocjenio da takva odluka Haškog tribunala predstavlja "dobru osnovu" kako bi Srbi prognani iz Hrvatske brže i lakše povratili lična, imovinska i politička prava koja su im oduzeta i uskraćena nakon akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja".

Štrbac je naveo i da će današnje presude nekadašnjem hrvatskom vojnom vrhu dovesti u pitanje legitimnost proslave 5. avgusta kao hrvatskog državnog praznika Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti.

Ignjatović: Važnost definicije "zajedničkog zločinačkog poduhvata"

Šef vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović istakao je važnost odluke suda koji je utvrdio da je postojao zajednički zločinački poduhvat da se Srbi proteraju iz Hrvatske.

"Poznata je činjenica da je iz Hrvatske 1995. godine, u akciji ‘Oluja’, prognano preko 200.000 Srba, da su se dogodili mnogi zločini, uništavana imovina i van vojne potrebe", rekao je Ignjatović i naveo da je stoga ishod ovog postupka bio očekivan.

Vekarić: Presuda bitna pre svega zbog žrtava

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je haškom presudom generalima hrvatske vojske, akcija "Oluja" dobila pravosudnu istinu koja je, pre svega, važna za žrtve tog ratnog zločina.

Vekarić je za B92 rekao da je "Oluja" kao dan pobjede u Hrvatskoj i dan tuge u Srbiji, dobila parvosudnu istinu i kvalifikaciju i to je, pre svega, važno za žrtve zločina, odnosno, kako je naveo, civile koji su rješili da ostanu nakon povlačenja srpskog stanovništva.

"To je zločin za koji do sada nije dat pravosudni odgovor", rekao je Vekarić navodeći da je od devet tačaka optužnice koje se odnose na Gotovinu sud usvojio osam i da je veoma značajno da je predsednik jedan države predstavljen kao dio zločinačkog poduhvata.

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Strbac-Samar-za-politiku-Hrvatske-86455.html

Advertisements

Written by Mika

15. aprila 2011. u 18:29

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: