Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Рауфер: Мафијски црв гризе Косово

leave a comment »


Рауфер: Мафијски црв гризе Косово

4.02.2011, 21:52
<img width="20" height="20" src="cid:image002.png

После реферата о незаконитој трговини људским органима, који је припремио швајцарски посланик Дик Марти, Ксавије Рауфер, декан факултета за истраживање савременик криминалних ризика Универзитета Пантеон-Асас Париз Два изразио је своје мишљење о ситуацији на Косову. Интервју нашег извештача Олге Денисове.

Рауфер је убеђен да реферат Дика Мартија није открио ништа ново:

То, о чему је говорио у реферату Дик Марти, било је већ познато. Познато је и то да такозвана ОВК у ствари представља лажну политичку странку и лажни партизански покрет, тачније она је била направљена на празном месту. У ствари већи део структура овог покрета формирали су бандити, који су одавно деловали у региону, између осталог бавили су се трговином наркотицима. Али то о чему реферат Дика Мартија говори на сав гласт било је неочекивано Између осталог, у реферату се разобличавају ужасни детаљи незаконите трговине људским органима. Најважније је, мислим, то што земље као што су Немачка и САД нису могле то да не знају.

Да ли је могуће да ће истрага открити неке моменте који се односе на америчке или европске чиновнике, који су били у току тих злочина?

Мислим да то и плаши дате чиновнике. Од самог почекта, од 1996-97. године, све ово се радило, да кажем директно, непрофесионално. На пример, тобоже су били пронађени документи који сведоче о намерама Југославије да нападне своје суседе и да приреди геноцид. Сада, као што знамо, то су били у потпуности исфабриковани документи. Људи који су их припремили – реч је о тајним службама САД и Немачке, нису могли да не оставе трага. Ипак, да ли ће истражитељи имати могућност или жељу да утврде идентитет тих људи.

А каква је улога актуалног премијера Косова у датом питању? Стоји ли у ствари Хашим Тачи иза наведених злочина? Да ли је крив? А можда је он просто извршилац?

Не разматрам ја случај господина Тачија. Ипак знам да све мафије делују исто. Хашим Тачи је превише млад за главешину. По мени, одабрали су га због спољашњости, зато што добро говори и представља младу генерацију. Ипак, не мислим да је он први у датом систему. Свуда и свагде на челу мафиозне организације стоји старији човек, врло опрезан и лукав, који познаје живот. Мислим да је Тачи био укључен у систему који сада не може да напусти из одређених разлога – због закона клана, закона ћутања. По свему судећи, он је пре извршилац него поглавар.

Ви сте аутор истраживања о мафији и вероватно вам је познато како се открива главно руководеће лице?

Одлика структура мафије је у томе што се људи код њих налазе у сенци. Била су изговорена нека презимена, али не могу да вам кажем ко је тренутно поглавар такозване албанске мафије. Несумњиво, реч је о неколико људи. Несумњиво, они се не налазе на Косову, већ у том делу Македоније где живе албански муслимани, можда у самој Албанији или у другим земљама – у Бугарској или у Турској. Мафија је стистем који се одликује својом способношћу да преживљава и да буде у конспирацији. А ради тога треба растворити се и бити неприменат.

Какво је ваше мишљење о још једном лику који се често помиње – посланику косовског парламента Хавиту Халитију?

О њему се говорило још 2000. године. Из поузданих извора знам да је Халити долазио у саставу делегације ОВК у Рамбује. И земља домаћин, тачније француска влада, добила је низ упозорења поводом господина Халитија, да је он наводно једно од најважнијих лица албанске мафије. Ради се о томе да када је Халити живео у Швајцарској, његова кућа је била дигнута у ваздух, али ми већ знамо, куће у Швајцарској не лете у ваздух тек тако. Швајцарска је врло мирна земља. Ова експлозија је била својеврсни доказ да господин Халити није обичан човек. Ипак не верујем да је он поглавар читаве организације. Могуће да се он налази на челу некаквог клана – и улога правосуђа је да то докаже. Али ако га чак ухапсе, проблем албнаске мафије се не решава.

Да ли је независно Косово мафијска држава, у којој се наркодилери и криминални одлично осећају?

Кда је била проглашена независност Косова, све се радило отворено. Нико није мислио на опрезност, био је период сигурности у своју победу. Било је случајева да је човек, још јуче прилично сиромашан, данас постајао власник целог дворца са базеном усред дневне собе. Мени су то причали новинари. Сада је много мање таквих скандалозних случајева, који, наравно, имају криминални карактер. Ипак мислим да мафијски црв ипак гризе јабуку, само мање очигледно. Биће потребна много пажљивија истрага да се он пронађе. ЕУЛЕКС потврђује да проблем постоји. Наравно, то је речено у површном маниру, без икаквих детаља, али најважније је речено – локално албанско становништво се још увек налази под притиском мафије која намеће закон ћутања.

http://serbian.ruvr.ru/2011/02/04/42885623.html

Advertisements

Written by Mika

4. februara 2011. u 19:08

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: