Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

USVOJENA MARTIJEVA REZOLUCIJA: NAJVEĆI UDARAC PRIŠTINI OD 1999. GODINE

leave a comment »


USVOJENA MARTIJEVA REZOLUCIJA: NAJVEĆI UDARAC PRIŠTINI OD 1999. GODINE

sreda, 26 januar 2011 05:01

Poslanici Parlamentarne skupštine SE većinom glasova usvojili rezoluciju po izveštaju Dika Martija. Od članica traži se da bez odlaganja učine sve da se rasvetli trgovina organima

Pravim plebiscitom poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prihvatili su izveštaj Dika Martija o optužbama za nehumano tretiranje osoba i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Na osnovu ovog izveštaja, izglasana je rezolucija, ogromnom većinom, sa 169 glasova ”za”, 8 ”protiv” i 9 ”uzdržanih”, kojom se od zemalja članica SE i međunarordne zajednice traži da bez odlaganja učine sve da se rasvetli ceo slučaj. Time je, ujedno, zadat i ozbiljan politički udarac onima koji podržavaju albansku secesiju na Kosovu.

Od članica SE se sada traži da u najkraćem mogućem roku odgovore na zahteve o saradnji u istragama na osnovu zahteva Euleksa i vlasti Srbije, kao i da maksimalno zaštite svedoke.

Debata u Savetu Evrope izazvala je ogromno interesovanje poslanika i javnosti. Reč je tražilo gotovo šezdeset članova PSSE, pa mnogi od njih, iako je rasprava trajala do kasnog popodneva, nisu stigli da govore.

Praktično svi poslanici, osim retkih izuzetaka Albanaca i Turaka, stali su na stranu izvestioca, odali priznanje njegovoj hrabrosti, objektivnosti i profesionalnosti i zatražili detaljnu i nezavisnu istragu o svemu što se dešavalo na Kosovu u vezi sa grozomornim činjenicama koje je Marti naveo u svom izveštaju.

– Ne mogu se privilegovati ćutanje i politički pragmatizam, po cenu pravde i istine – poručio je Marti, predstavljajući svoj izveštaj, istakavši da je sada potrebna prava istraga, a ne alibi u potrazi za istinom.

Onima koji su od obelodanjivanja izveštaja do danas izrazili sumnju u njegove izvore, poručio je da postoje kredibilni svedoci, što sada izaziva strah u određenim sredinama. Naveo je da su žrtve bili Srbi i Albanci koje su pripadnici OVK smatrali za izdajnike. Rekao je i da njegov izveštaj nije za Srbiju ni protiv Kosova, već za – istinu.

Švajcarskom izvestiocu podršku su najpre pružili predstavnici svih političkih grupacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, da bi, zatim, čestitke na izuzetnom izveštaju stigle i od praktično svih poslanika koji su se obratili na zasedanju.

Tako je Bernar Marke, iz Monaka, poručio da je međunarodna zajednica, umesto istine, izabrala pragmatičnost i stabilnost na kratke staze, Valerij Parfenov, iz Ruske Federacije, da su navodi iz izveštaja zastrašujući i da više ne sme da se ćuti, dok je Francuskinja Klod Gref naglasila da izveštaj pokazuje koliku političku važnost može da ima SE.

– Ratni zločinci posle ovoga moraju da znaju da nikada neće biti ostavljeni na miru – rekla je Grefova.

Nikolaj Šaklajn iz Rusije je poželeo da Martiju stisne ruku i istakao da nalazi iz njegovog izveštaja sada ne mogu da ostanu bez posledica. Šef grčke delegacije Konstantinos Vretos je poručio da je Marti doprineo prestižu Saveta Evrope i naglasio da bi svaka eventualna izmena njegovog teksta bila znak popuštanja pod pritiscima.

Mnogi poslanici, poput Bernara Markea ili Igora Černišenka, zatražili su konvenciju protiv trgovine ljudskim organima i međunarodne sporazume kojima će se striktno urediti oblast primanja organa.

Žan-Šarl Gardeto, koji će u sredu i sam predstaviti svoj izveštaj o zaštiti svedoka na Balkanu, Martijeva otkrića je označio kao istorijski trenutak za SE.

Nemica Mariluiz Bek je poručila da treba ispitati i odgovornost međunarodne zajednice za ono što je nastupilo posle bombardovanja NATO, dok je Slovenka Darja Lavtižar Bebler istakla da bi sada trebalo izbeći da ova otkrića kompromituju budući dijalog Beograda i Prištine.

Agustin Konde Bahen iz Španije je naglasio da se sada treba zapitati i kome je to ”dodeljena” nezavisnost.

– Treba da razmislimo u koje ruke se to stavlja suverenitet. Izveštaj se time ne bavi, ali bi trebalo da povedemo računa i o tome šta je uradila Evropa, priznajući deo jedne zemlje za državu – poručio je ovaj španski poslanik.

Podrška Martiju stizala je od Holanđana, Britanaca, Nemaca, Portugalaca, Monačana, Francuza, Rusa, Čeha, Švajcaraca, Slovaka, Grka, članova svih političkih partija. Zdušno su ga podržali i Milica Marković i Mladen Ivanić iz Bosne. O trgovini ljudskim organima kao monstruoznom zločinu govorila je i Hrvatica Mirjana Ferić-Vac i zatražila detaljnu međunarodnu istragu. Suština ogromne većine je bila da pravda mora da bude ista za sve, i da ne može biti jedne pravde za poražene, a druge za pobednike.

Martijev izveštaj, koji kao glavne krivce navodi tzv. dreničku grupu OVK i njihovog vođu Hašima Tačija, ističe da se protiv nekažnjavanja u ovako teškom kršenju ljudskih prava mora beskompromisno boriti. Za to je potrebno da zemlje članice EU i sve ostale zemlje odobre potrebna sredstva i daju neophodnu političku podršku, zaključili su u utorak poslanici u Strazburu.

– Ima stvari koje ne radimo iz hrabrosti, već zbog toga da bismo u oči mogli da pogledamo svoju decu i decu naše dece – odgovario je Marti u završnoj reči na mnogobrojne čestitke poslanika na njegovoj hrabrosti, citirajući italijanskog generala Karla Alberta dala Kjezu, kojeg je ubila mafija.

SARADNJA SA EULEKSOM
Usvojenom rezolucijom, od vlasti Kosova i Albanije se traži da bezrezervno sarađuju s Euleksom i srpskim vlastima da bi se u potpunosti rasvetlili navedeni događaji, kao i da sprovedu ozbiljnu i nezavisnu istragu o tajnim zatvorima, za koje se na osnovu svedočenja ističe da su u njima vađeni organi. Od Srbije se traži da tesno sarađuje s Euleksom i dostavi sve informacije koje mogu biti od koristi. I ovom prilikom, inače, nije izostao poziv da se uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić.

TAČI KAO BEN ALI
Dik Marti je izjavio da bivšem šefu francuske diplomatije Bernaru Kušneru apsolutno nema šta da kaže. – Nemam šta da kažem gospodinu Kušneru. Šta da kažete nekome ko se smeje u takvim okolnostima – rekao je kratko Marti na konferenciji za medije posle usvajanja rezolucije na osnovu njegovog izveštaja. Na pitanje novinara šta misli o onim evropskim zemljama koje održavaju kontakt s Tačijem, Marti je odgovorio: – To pitanje isto može da se postavi i u slučaju Ben Alija. Svi su znali da je bio gangster i da je opljačkao zemlju, ali je to rečeno tek kad je svrgnut.

ALBANCIMA PALO 19 AMANDMANA
Poslanici Saveta Evrope su nevericom slušali izlaganje Albanca Špetima Idrizija koji je, između ostalog, poručio da Marti ”traži reklamu uz pomoć Rusije i Srbije”, i da je njegov izveštaj ”pokušaj propagande u kojoj su žrtve izjednačene s krivcem”. Damian Đinkuri je govorio o ”političkoj fikciji i pravnom trileru”.

Albanci su sa sobom u Strazbur doneli i peticiju s oko 250.000 potpisa, kojom protestuju protiv izveštaja Dika Martija.

Zanimljivo je da je u utorak u PSSE bio prisutan i zamenik predsednika kosovske skupštine Džavit Haliti, kojeg Marti u svom izveštaju opisuje kao jednog od glavnih saučesnika u kriminalnim radnjama.

Albanci su, inače, potpomognuti Turcima, podneli i mnogobrojne amandmane, od 21, čak 19 je bilo njihovih. Prošao je samo jedan o promeni naslova rezolucije, s čim se složio i sam Marti. Izmenjen naslov glasi ”Istraga o navodima o nehumanom postupanju i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu”, umesto ”Nehumano postupanje i ilegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu”. Dva amandmana je podneo sam Marti, čime suština nije promenjena.

MIĆUNOVIĆ: ISTINA TRAŽI POMOĆ HRABROSTI
Šef naše delegacije u Strazburu Dragoljub Mićunović je, obraćajući se na Skupštini, čestitao Diku Martiju na velikoj građanskoj hrabrosti, jer je savršeno znao kakvu će buru njegov izveštaj izazvati.

– Istina traži pomoć hrabrosti da bi mogla da izađe na svetlost dana – rekao je Mićunović i istakao da ovaj slučaj ima tri aspekta: pravni, politički i humani.

Poslanik Miloš Aligrudić je naglasio da se u izveštaju sa zločnima dovode u vezu isti oni ljudi koji su dobijali podršku za nezavisnost Kosova.

Tomislav Nikolić nije imao priliku da govori u sali, pa je svoj izveštaj priložio.

– Izveštaj treba da bude propraćen velikom međunarodnom istragom. Srbija ovo treba da iskoristi da se dođe do istine, pošto je istina na strani Srbije. To je znak koliko su evropske vođe grešile kada su promovisale isključivu krivicu Srbije i isključive patnje albanskog naroda.

Piše Goran ČVOROVIĆ
Izvor Večernje novosti, 25. januar 2011.

Advertisements

Written by Mika

26. januara 2011. u 17:50

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: