Miroslav Antić

ANTIC.org-SNN

Руси ће се вратити на Косово

leave a comment »


Ана ФИЛИМОНОВА

Руси ће се вратити на Косово

УНЕСКО и Русија су 29. новембра потписали Споразум о финансирању радова на обнови православних светиња на Косову и Метохији. У току 2010. и 2011. године влада Руске Федерације ће за те сврхе издвојити 2 милиона долара.

Уз сагласност са српском страном и УНЕСКО, рестаураторски радови ће се обављати на четири споменика православног неимарства, који су уврштени у списак Светске баштине УНЕСКО. То су Пећка Патријаршија, манастир Дечани, манастир Грачаница и Црква Богородица Љевишка. Осим тога, Русија ће обезбедити неопходну организациону и експертску припрему радова за обнављање и рестаурацију тако што ће на Косово упутити квалификоване архитекте, инжењере – конструкторе, зналце из сфере уметности. Руски стручњаци већ су обишли објекте који ће бити рестаурирани, а сачињен је и план предстојећих радова.

Русија доследно брани неспорни са међународно-правног аспекта став, према коме се статус Косова и Метохије регулише резолуцијом Савета безбедности ОУН број 1244 (1999). Издвајањем средстава за обнову српских храмова у покрајини Косово руска страна даје допринос реализацији Конвенције УНЕСКО о заштити светске културне и природне баштине (1972), пружајући помоћ у очувању уникатних споменика хришћанске културе. УНЕСКО је, са своје стране, прогласио акцију подршке Србији у обнављању и очувању њених културних споменика, који су пострадали у току војних операција.

Уосталом, овде је неопходно посебно апострофирати, да је формулација „пострадали у току војних операција“ расплинута, половична и не одражава стварно стање ствари.

Од краја 1990-их година до данас, када се „војне операције“ већ не изводе, у резултату терора косовских албанаца, који делују под заштитом високих међународних покровитеља, на Косову и Метохији и даље се методично бришу материјални трагови српске православне културе. Оштећују се и руше црквени споменици, истерују из својих кућа и убијају Срби.

Већ након окончања војне агресије НАТО против Савезне Републике Југославије и успостављања на Косову и Метохији „хуманитарног светског поретка“, прецизније речено – „НАТО окупације“ покрајине (на Косову и Метохији без мандата ОУН постоје две војне базе НАТО – Бондстил и Мали Бондстил, а при том је ова прва једна од највећих у свету војних база изван граница Сједињених Држава), почела је офанзива варварства на покрајину Косово. Процес има усмерени карактер: за кратко време на Косову је порушено преко 150 древних православних светиња – храмова, манастирских самостана. До почетка војних и терористичких операција на територији покрајине постојало је око 1800 храмова и манастира, од којих су већина – споменици древне српске православне културе, архитектуре и уметности X-XIV века, који су срећно преживели 500-годишње ропство под Турцима. Само у току једног погрома, који су организовали косовски албанци у марту 2004. године, порушено је и оскрнављењу подвргнуто неколико десетина храмова и манастира, од којих неки, како смо већ рекли,

фигурирају на списку објеката Светске баштине УНЕСКО. Тада је озбиљно пострадала и Црква Богородица Љевишка у Призрену.

Акти вандализма према православним светињама Косова не престају ни данданас. Ни UNMIK, ни EULEKS, нити многобројне међународне организације, које су се ушанчиле у покрајини заједно са НАТО-вским базама, не журе да томе стану на пут. Србе су на њиховој исконској територији већ претворили у „националну мањину“, сатерану у гето иза бодљикаве жице, а на месту споменика хришћанске културе, на чије разарање равнодушно гледа цивилизована Европа, појављују се знамења „новог поретка“. На пример, на месту Троицке цркве, коју су албански бојовници порушили у време НАТО-овске агресије јуна 1999. године, данас се шепури споменик бојовницима Ослободилачке армије Косова…

Потписавши Споразум о финансирању радова на обнови православних светиња на Косову и Метохији, Русија је начинила важан и симболично значајан корак у правцу очувања наслеђа православне културе на Европском тлу. То је реална помоћ српском народу и Српској православној цркви као допуна дипломатској подршци, коју Русија пружа Србији у вези са косовским питањем.

Извор: Фонд стратешке културе – Москва

http://srb.fondsk.ru/

Превоид: Рајко ДОСКОВИЋ

http://srb.fondsk.ru/news/2010/11/30/font-style-color-red-ana-filimonova-font-rusi-he-se-vratiti-na-kosovo.html

Advertisements

Written by Mika

30. novembra 2010. u 16:11

Objavljeno u Uncategorized

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: